Kasteel-Museum Sypesteyn
Nieuw-Loosdrechtsedijk 150, 1231 LC Loosdrecht, Telefoon: 035-5823208, e-mail: info@sypesteyn.nl

Nieuw-Loosdrechtsedijk 150, 1231 LC Loosdrecht, Telefoon: 035-5823208, e-mail: info@sypesteyn.nl

2272x700 kasteel aan de dijk

Tentoonstellingen

Hieronder vindt u informatie over de tentoonstellingen van Sypesteyn in het seizoen.


‘Antiecque vazen’: Aankoop Schoorsteenset van 3 vazen Loosdrechts Porselein

Drie 'antiecque' vazen 800x500Vanaf 2 maart 2019 kunt u deze prachtige vazen zelf bezichtigen in ons museum.

De aankoop werd mede mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar BankGiro Loterij Aankoopfonds), de Stichting Hollands Porselein en de Vrienden van Sypesteyn. Op de website van de Vereniging Rembrandt (zie onderstaand link) wordt er melding van gemaakt.

https://www.verenigingrembrandt.nl/nl/kunst/schoorsteenset

De drie vazen uit de Loosdrechtse porseleinfabriek van omstreeks 1782 zijn zowel aan de voor- als aan de achterzijde fraai gedecoreerd met landelijke taferelen en voorzien van decoraties in reliëf en goud. Aangenomen wordt dat ze waren bestemd om voor een spiegel op een schoorsteenmantel te staan, zodat ook de achterzijde goed kon worden gezien. Het is verleidelijk te denken dat zij identiek zijn aan de drie Loosdrechtse ‘antiecque’ vazen op een schoorsteenmantel, die worden genoemd in de boedelbeschrijving van Eva de Mol-van Eibergen, schoonzuster en geldschietster van de oprichter van de porseleinfabriek.
De beschrijving ‘antiecque’ duidt op de neoklassieke vorm, die paradoxaal genoeg destijds heel vernieuwend was.

Kasteel Museum Sypesteyn ontvangt uniek 18e-eeuws servies

Lees meer: 20190220 RozenserviesSypesteynfotoMaartenvanHaaff 900x600

131-Delig Loosdrechts Rozenservies vanaf 2 maart te zien

Kasteel Museum Sypesteyn is vanaf vandaag een bijzonder servies rijker. Het betreft een 131- delig Rozenservies van Loosdrechts porselein; het witte goud uit de porselein fabriek van Joannes de Mol die in 1782 failliet ging. Het 18-eeuwse Loosdrechts servies is zeer zeldzaam en dreigde in het depot van de gemeente Hilversum te verdwijnen.

Sypesteyn ontving het servies van de steunstichting Goois Museum die het in 1986 met steun van de Vereniging Rembrandt van mevrouw J.C.A. Barones van Hogendorp, douairière jhr. mr. H.A.M. van Asch van Wijck aankocht. De stichting is bij de sluiting van het Goois museum in 2004 opgeheven. Ed van Mensch is de vereffenaar en schenkt het bijzondere servies namens deze stichting aan Kasteel Museum Sypesteyn. Hierdoor wordt het servies na lange tijd weer zichtbaar voor publiek.


Het servies is rijkversierd met rocaille ornamenten, decoraties in goud, geschilderde bladslingers en takjes met rozen. De knoppen op de deksels zijn plastisch uitgewerkt als veelkleurige bloemstillevens. Conservator Rik van Wegen van Kasteel Museum Sypesteyn heeft een bijzondere tafelpresentatie gemaakt waarop veel onderdelen uit dit 131-delig Rozenservies te bezichtigen zijn. Vanaf 2 maart is het servies voor bezoekers te zien.

Loosdrechts porselein

In 1774 kocht dominee Johannes de Mol een partij klei op uit de kelders van het Muiderslot. Dit materiaal was achtergelaten door de Weesper porseleinfabriek. Toen zijn eerste proefnemingen succesvol bleken, besloot hij een eigen fabriek te beginnen in Oud-Loosdrecht. De porseleinfabriek leverde een zeer grote productie en een enorme variatie aan voorwerpen. Dominee de Mol leverde met zijn porseleinfabriek in Loosdrecht een grote bijdrage om armoede tegen te gaan en economische ontwikkeling in gang te zetten. Door de hoge productiekosten, sterke buitenlandse concurrentie en een te klein afzetgebied deed hij de fabriek in 1782 over aan een aantal Amsterdamse geldschieters, die het bedrijf in 1784 naar Ouder- en vervolgens Nieuwer-Amstel verplaatsten.

Over Museum Sypesteyn

Museum Sypesteyn laat de rijke geschiedenis van Hollands porselein, de collectie én tuin van jonkheer Henri van Sypesteyn zien. Tuin en Kasteel zijn vanaf 2 maart in de weekenden weer open voor publiek. Meer informatie op www.sypesteyn.nl

Wie was De Mol? Ambities in Hollands porselein

Lees meer: Terrine ca.1765   1770 600x628

Wie was De Mol? is het verhaal van dominee de Mol, een verhaal over Loosdrecht en een ambitieus man in een ambitieuze tijd.
Het dorp Loosdrecht kreeg in 1753 een markante nieuwe dominee: Johannes de Mol. De Mol was daarnaast een sociaal ondernemer. Hij creëerde werkgelegenheid voor de verarmde bevolking door de oprichting van een porseleinfabriek.Het porselein dat in de Loosdrechtse fabriek van De Mol tussen 1774 en 1784 werd gemaakt, onderscheidt zich door kwaliteit, zuiverheid, sierlijke vormen en verfijnde decoratie.

Hoe kan het dan, dat het verhaal van het Loosdrechts porselein voor de stichter geen successtory was? Werd de onderneming van binnenuit tegengewerkt? Was er een mol in de fabriek van De Mol? Lees meer: Anoniem, Merkteken2 629x600 In een schrijven voor de staten van Holland en West-Friesland noemt De Mol de naam van een productiemedewerker, Kilber, die hij ontmaskerde als een spion voor de concurrentie in Den Haag. Toch lijkt déze mol een beperkte rol te hebben gespeeld in het failliet gaan van de porseleinfabriek. Was het de ambitie van dominee de Mol om een zo volledig en uitgebreid mogelijk eersteklas aanbod op de markt te brengen een te groot risico? In 1782 draagt hij verzwakt en moegestreden zijn levenswerk over aan de schuldeisers. Een paar maanden later sterft hij in een herberg aan de Amstel. Het bijzondere verhaal van Joannes de Mol en het Loosdrechts porselein verdient het opnieuw verteld te worden in de tentoonstelling Wie was De Mol?, waarin naast prachtig porselein, ook documenten en memorabilia een hoofdrol spelen.

Henri 96x100Sypesteyn

Sypesteyn: de droom van jonkheer Henri
Henri 96x100Sypesteyn zonder achtergrond 200x100

Sypesteyn: de droom van jonkheer Henri
Henri 96x100

Sypesteyn: de droom van jonkheer Henri