Kasteel-Museum Sypesteyn
Nieuw-Loosdrechtsedijk 150, 1231 LC Loosdrecht, Telefoon: 035-5823208, e-mail: info@sypesteyn.nl

Nieuw-Loosdrechtsedijk 150, 1231 LC Loosdrecht, Telefoon: 035-5823208, e-mail: info@sypesteyn.nl

2272x700 kasteel aan de dijk

Beelden op Sypesteyn

18 augustus – 30 september 2018 Kasteel-Museum Sypesteyn

Beelden op Syp is een bijzondere presentatie van beelden in de historische tuin van het kasteel.
Er is werk te zien van Peter van den Akker, Dorothé Arts, Michiel Deylius, Jolanda Drukker Murray, Marin Hondebrink, René Vlasblom en Anneke Wessels. Deze kunstenaars gebruiken verschillende materialen en hun beelden staan op plaatsen in de tuin die zij zelf gekozen hebben.

Beelden op Syp is van dinsdag t/m zondag van 10.30-17.30 uur te bezichtigen.

KUNSTENAARS

Peter van den Akker.
In mijn beelden staat het mensbeeld centraal, niet als individu maar als universele gestalte. Vanuit verschillende invalshoeken onderzoek ik mensen in allerlei gedaantes en uitdrukkingen. Deze geef ik met minimale vormen weer met zoveel mogelijk zeggingskracht in een balans tussen conceptueel en persoonlijk.

Literatuur, film, muziek, dagbladen, nieuwe media naast willekeurige ‘passanten’ met veelheid aan uitdrukkingen, bewegingen, gedaanten inspireren mij tot actuele beelden van de universele mens in een veranderende wereld, de vicieuze cirkel waarin wij leven met natuur, huidige technologie en communicatie.

Het beeld Mensenmens bestaat uit verschillende figuren van uitdagend tot introvert. Ieder mens straalt iets anders uit, want wat is je buitenkant en wat je binnenkant?

52 Dialogen
Bij dit beeld van cortenstaal laat ik het staal doorbreken met silhouetten van 52 verschillende gezichten. Het levert bijzondere doorzichten met vele invalshoeken op, maar ook kwetsbaarheid gevat in hard staal.
.
Mijn werk omvat vele technieken in verschillende materialen. Ik maak naast beelden van staal, schilderijen, gemengde technieken op papier/collages, zeefdrukken, keramische objecten.

www.petervandenakker.nl

image001 image002 image003
Dorothé Arts

Natuurlijke processen zoals ontkieming, groei, woekering en verval zijn de inspiratiebron voor de beelden en installaties van Dorothé Arts. Deze continue processen gaan vaak achteloos aan ons voorbij, maar kunnen zich ook op verrassende momenten groots manifesteren.
In haar beelden is Dorothé Arts op zoek naar het grensvlak tussen een natuurlijke en kunstmatige vormenwereld. Haar groeivormen zijn zodanig samengesteld en geplaatst dat ze een logisch onderdeel zijn van de natuurlijke omgeving waarin ze worden geëxposeerd. Maar tegelijkertijd zijn zij door vorm, kleur en/of materiaalgebruik een vervreemdend element in hun omgeving.
Dorothé Arts volgde haar opleiding aan de kunstacademie in Utrecht waar zij in 2007 afstudeerde in de richting Fine Art (beeldhouwen).
www.dorothe-arts.nl
image004


Michiel Deylius

Ik werk sinds 2002 als zelfstandig beeldhouwer/letterhakker/vormgever in steen. Gaandeweg heb ik mij gespecialiseerd in het hakken van letters en vooral in het vormgeven van letters en tekst in steen. Ik werk voor eigen opdrachtgevers waarbij zelfontworpen grafmonumenten een groot deel van mijn werk uitmaakt. In een deel mijn autonome werk speelt vormgeving met letters evenzeer een rol; daarin zoek ik voortdurend naar nieuwe toepassingen van de handgehakte letter. Mijn autonome werk kent ook een abstracte lijn, die een tegenhanger vormt voor het strakke letterwerk; hier gaat het mij vooral om een – betekenisloze – vorm van het beeld en de zeggingskracht van de huid.
In mijn atelier in Woerden werk ik aan opdrachten die niet alleen in de regio Utrecht, maar op veel andere locaties in het land geplaatst worden.
www.deylius.nl
image005 image006 image007Jolanda Drukker Murray

Voor Jolanda Drukker Murray is de mens een belangrijke inspiratiebron voor haar werk als beeldhouwer. Eerst uitgevoerd in klei, volgden al snel figuren in beton, hout en brons. Odysseus en andere mythologische verhalen staan eveneens regelmatig centraal zoals in de vogel-, konings- en ramsvrouwen. De natuur is een grote inspiratiebron voor de serie ‘Mossels’. Daar geeft zij in de vorm uitdrukking aan de invloed van eb en vloed, en in de kleur aan het dag- en nachtritme van de mossel.

Als ontwerper laat Jolanda zich voor keramiek inspireren door wat zij tegenkomt op haar reizen. De versleten kommen en schalen met gaten erin als in een vergiet zoals zij die in Afrika en India zag, waren haar voorbeelden in de serie Home Made.
Tijdens Beelden op Syp laat Jolanda deze serie beelden van bekende historische vrouwen zien en wel van links naar rechts: Bonnie (van Clyde met pistool), Anna Pavord (tulpenmania), Justitia (gebonden aan de wet), Diana (godin van de jacht en wilde natuur) en Qiu Jin (dichter en zwaardvrouw).
www.jolandadrukker.com
image008 image009 image010Marin Hondebrink

Mijn onderzoek begint vaak met materialen als gips, klei, olieverf en pigmenten. Maar ik experimenteer ook met silicone, PU schuim, lak en epoxy. Door deze combinaties ontstaat er soms een bijna keramiek -achtige huid. Dit tot huid getransformeerde materiaal is niet alleen het onderwerp maar slechts een middel om het ‘verhaal’ te doen voelen.
Mijn werk is best dik en zwaar door de vele lagen. Door laag over laag te werken veranderd mijn werk steeds. Voor mij is het een metafoor voor de eigen huid. Zowel de huid om je lichaam als de mentale huid waarin alle belangrijke gebeurtenissen in je leven je veranderen als persoon.
Ik zoek bij elk werk naar het punt waar het niet meer nodig is een extra laag toe te voegen of het werk te veranderen. Bij het ene werk is dit na vier lagen en bij het andere werk is dit meer dan vijfentwintig lagen.
Mijn sculpturen daarentegen zijn vertalingen van belangrijke en vaak heftige gebeurtenissen in mijn leven. Wat ik onderzoek in mijn 2D werk is vaak terug te zien in mijn ruimtelijke werk.
Mijn procesmatig werken zorgt er voor dat ik mijzelf blijf verbazen en verassen. Ik kan vooraf nooit de uitkomst bepalen, dat vind ik enorm prettig maar ook heel erg spannend. Als ware beleef ik met elk werk een ander avontuur. Je zou mijn werk ook als een samenvatting van een avontuur kunnen noemen. Alles wat er is gebeurd zit er in.
www.marinhondebrink.tumbler.com
image011 image012René Vlasblom

Als beeldend kunstenaar vervaardigt René Vlasblom werk voor binnen en buiten. Voor elk plekje in de tuin of in huis creëert hij fraaie sculpturen. Voor buiten zijn de beelden vaak gerealiseerd van rvs, cortènstaal of ijzer.
Frivool van karakter met een ranke constructie gaan de eigenzinnige sculpturen een prachtige relatie aan met de omgeving.

Voor binnenshuis gebruikt hij graag materialen als koper, zilver en glas. Voorbeelden zijn vrijstaande sculpturen, maar ook muursieraden, schalen, kandelaars en toortsen. Naar wens draagt René zelf zorg voor de installatie, waarbij het ook mogelijk is om benodigde aanpassingen door hem te laten aanbrengen.

www.renprodukties.nl
image013 image014 image015

Anneke Wessels

Anneke Wessels 1959, (o.a. Vrije Academie, Artibus) werkt sinds 1998 als autonoom beeldhouwer en maakt thematisch abstract én gestileerd figuratief werk. Kenmerken zijn eenvoud in vormgeving.
Zij werkt vooral in marmer en Belgisch hardsteen. Vanaf september 2011 heeft zij op fort Werk aan het Spoel in Culemborg haar beeldhouwatelier, waar zij haar beelden van steen maakt, cursussen en workshops beeldhouwen in steen geeft en haar eigen galerie heeft op de 1ste zondag van de maand.
In 2017 is zij begonnen aan een nieuwe abstracte reeks met als thema: Waterscapes.
De eerste 3 beelden van deze reeks, in Belgisch hardsteen en Italiaans Bardiglio marmer, zijn o.a. te zien bij Beelden op Syp.
www.annekewessels.nl
image016 image017

Henri 96x100Sypesteyn

Sypesteyn: de droom van jonkheer Henri
Henri 96x100Sypesteyn zonder achtergrond 200x100

Sypesteyn: de droom van jonkheer Henri
Henri 96x100

Sypesteyn: de droom van jonkheer Henri