Kasteel-Museum Sypesteyn
Nieuw-Loosdrechtsedijk 150, 1231 LC Loosdrecht, Telefoon: 035-5823208, e-mail: info@sypesteyn.nl

Nieuw-Loosdrechtsedijk 150, 1231 LC Loosdrecht, Telefoon: 035-5823208, e-mail: info@sypesteyn.nl

2272x700 kasteel aan de dijk

De Terugkeer van de Verloren Tuinkunst

Verloren tuinkunstDit jaar is het thema van de jaarlijkse tentoonstelling van Kasteel-Museum Sypensteyn ‘De terugkeer van de Verloren Tuinkunst’.

De tuin van Kasteel-Museum Sypesteyn werd aangelegd als eerbetoon aan de verdwenen Nederlandse tuinkunst uit de periode vóór de belangrijke tuinarchitect LeNôtre.
Henri van Sypesteyn, is zowel de bedenker als de ontwerper van de tuinen. En tegelijkertijd is hij ook de schrijver van het eerste overzichtswerk over de tuin geschiedenis in het Nederlandse taalgebied. (Oud-Nederlandse Tuinkunst, 1910). Hij (onder)vond dat de rol van Nederland als gidsland op het gebied van de formele Tuinkunst was vergeten.

Bij de aanleg van zijn tuinen streefde Henri van Sypensteyn niet naar ‘terug in de tijd’, maar naar de suggestie van continuïteit. Hij omschreef het zelfs als ‘niet hoe men de aanleg weer had kunnen herstellen, maar hoe een dusdanige aanleg er nu wel had kunnen uitzien’.
De aanleg van zijn eigen tuin weerspiegelt zijn ideeeen, als bevlogen verzamelaar en kenner van oud-Nederlandse tuinarchitectuur.
Bij de oorspronkelijke aanleg was gezocht naar zeldzaam en byzonder.In deze lijn plantte hij zeldzame en exotische bomen en heesters, die nu behoren tot de oudsten van ons land.

De tuintentoonstelling laat een beeld zien van de aanleg van de 6 ha tellende tuin, de ideeën die Henri van Sypensteyn voor ogen had en vooral zijn kennis en bevlogenheid , wat hem tot uitstek een kenner maakte van de oud-Nederlandse tuinarchitectuur.
Met zijn naslag werk is getracht om zijn gedachtengoed zoveel mogelijk uit te dragen zoals hij voor ogen had: niet hoe de aanleg had hersteld kunnen worden, maar hoe de aanleg er uit had kunnen zien.

De tuintentoonstelling ’De terugkeer van de Verloren Tuinkunst' is van zaterdag 20 juni tot en met zondag 29 november 2020. De tuintentoonstelling is te zien in de tuin van het Kasteel-Museum. Terwijl u geniet van uw wandeling in de historische tuin, vertellen diverse tuin panelen het verhaal van de Verloren Tuinkunst.
Henri 96x100Sypesteyn

Sypesteyn: de droom van jonkheer Henri
Henri 96x100Sypesteyn zonder achtergrond 200x100

Sypesteyn: de droom van jonkheer Henri
Henri 96x100

Sypesteyn: de droom van jonkheer Henri