Wie de tuin van Kasteel-Museum Sypesteyn binnenkomt, bevindt zich in een oase van groen. Deze oase van groen is ontworpen door jonkheer Henri van Sypesteyn die, aan het begin van de vorige eeuw, zes hectare weiland omtoverde tot een Oud-Hollandsche tuin.

Een Oud-Hollandsche tuin kenmerkt zich door de volgende elementen:

Een slottuin (sierwaarde)
Een boomgaard (nutsfunctie)

Een doolhof (spelelement)
Een voorplein (samenkomst)
Een parkbos met ganzenvoet (lanen en lijnenspel)

Aan weerszijden van de slottuin staan loofgangen van haagbeuk. Als je daar doorheen loopt zie je door de geknipte poortjes de schoonheid van de slottuin. Op het voorplein staat een krans van oude, tamme kastanjebomen. Sommige zijn ouder dan 100 jaar en bieden nestgelegenheid aan de kauw, de bonte specht, de boomklever, de holenduif, de bosuil en vele andere. In oktober vallen de tamme kastanjes op de grond en in de tijd van de jonkheer mochten de schoolkinderen de kastanjes komen oprapen. Dat geldt nog steeds.

In de boomgaard zijn oude appelrassen te vinden, zoals Bellefleur, Princesse Noble, Notarisappel, Sterappel en Loosdrechts roem. Deze laatste is een echt Loosdrechts ras. Deze onbespoten appels zijn rond september te koop in onze museumwinkel.

Het doolhof is een feest voor jong en oud. In het middelpunt staat een Meelbes. In de slottuin staan nog de oude buxushaagjes waar, in de tijd van de jonkheer, rozen stonden. De rozen zijn vanwege ziektes jarenlang uit het beeld verdwenen, maar gelukkig zijn ze nu weer terug.

Achter de 17de eeuwse fontein staat de grootste Katsoeraboom van Nederland. Neem plaats op de bank en geniet in de herfst van deze geurende boom, ook wel de koekjesboom genoemd. Laat u tijdens uw wandeling verrassen door de verzameling bomen en heesters. Bij deze bijzondere elementen staat een bordje met naam en uitleg.

In het park komen ruim 30 soorten stinzenplanten voor. Dat zijn veelal bol- en knolgewassen die van oorsprong uit Oost- en Zuid-Europa komen. Ze zijn hier naar toegekomen vanwege hun sierwaarde en zijn uitgeplant rond kastelen, buitenplaatsen, ridderhofsteden en de Friese Stinsen of State. Ze vermeerderen zich o.a. via zaadverspreiding, maar daar moeten ze wel de kans toe krijgen. Daarom wordt er pas eind mei op Sypesteyn gemaaid. In januari begint het feest van de sneeuwklokjes, gevolgd door de krokussen, winterakonieten, sterhyacint, wilde narcis, sneeuwroem en het lenteklokje, evenals de bosanemoon, de boshyacint, de donkere ooievaarsbek en nog vele anderen.

Er staan tien smeedijzeren hekken binnen het gehele park. In het park is een lindenlaan, een beukenlaan en een eikenlaan. Hagen van haagbeuk vormen een ganzenvoet. Er staan veel bijzondere bomen in het park. Ga op zoek naar de Bitternoot, de Treurhazelaar, de Perzische hazelaar, de Geelhoutboom, de Vaantjesboom, de Kurkboom, de Treur honingboom, de Mammoetboom en de Moerascypres.

Op diverse plaatsen in de tuin staan borden met meer informatie over de tuinelementen. Deze zijn ook via volgende link te bekijken: Tuinelementen

De tuin kunt u op eigen gelegenheid bezoeken, of op afspraak onder deskundige leiding van de tuinvrouw.