Sneak preview Amstel porselein

Kasteel-Museum Sypesteyn in Loosdrecht kan zijn collectie Hollands porselein uitbreiden met meer dan 100 stukken die het in langdurig bruikleen krijgt van de Gemeente Amstelveen. De presentatie Hollands porselein wordt hiermee fors uitgebreid en de collectie uit Amstelveen is voor het eerst sinds lange tijd weer zichtbaar voor het publiek.

China kon al duizend jaar porselein bakken. Het Saksische stadje Meissen had in 1709 de Europese primeur. Ons land wilde niet achterblijven en in 1760 opende in Weesp de eerste Hollandse porseleinfabriek. Toen deze in 1770 failliet was gegaan, kocht Loosdrechts dominee De Mol op een veiling in 1774 de inventaris en voorraden. Tegenover de kerk in Oud Loosdrecht openden hij zijn Manufactuur Oud Loosdrecht. De Mol stierf in 1782 en de productie werd overgenomen door Amsterdammers. Deze verhuisden de fabriek twee jaar later naar Ouder-Amstel en in 1809 naar Nieuwer-Amstel. Het merk M.O.L. werd Amstel.

Henri van Sypesteyn was één van de eerste verzamelaars van Hollands porselein. Hij deed ook onderzoek en publiceerde hierover. Na zijn dood verwierf zijn museum vooral porselein uit de Loosdrechtse periode. De Gemeente Amstelveen verzamelde het Amstelporselein dat in de periode daarna was vervaardigd. Haar collectie was lange tijd opgeslagen in depot.

Dit najaar toont Sypesteyn in een preview alvast enkele topstukken. Volgend jaar opent Sypesteyn met een geheel vernieuwde presentatie Hollands porselein.