Hannelore-Houdijk-schilderij-Loosdrechts-porselein-onder-water

Stichting Kunstbezit ’s-Graveland organiseert de tentoonstelling LOOSDRECHTS PORSELEIN ONDER WATER – SCHILDERIJEN VAN HANNELORE HOUDIJK.

Van zaterdag 16 oktober t/m zondag 14 november 2021 te bezichtigen in Kasteel-Museum Sypesteyn.

Hannelore Houdijk uit Nederhorst den Berg was met haar schilderij “Theepot in het water” winnares van de nationale wedstrijd ‘Schilderij van het Jaar 2019’. In opdracht van de Stichting Kunstbezit ’s-Graveland heeft Hannelore Houdijk een schilderij met een soortgelijke compositie gemaakt, maar dan met een knipoog naar de rijke historie van het Loosdrechts porselein. Verschillende door Kasteel-Museum Sypesteyn en door Stichting Loosdrechts Porselein (SLOP) ter beschikking gestelde objecten Loosdrechts porselein zijn in de Spiegelplas in ondiep water gefotografeerd, en daarna op het schilderdoek vastgelegd. Op deze wijze is een belangrijk cultuur-historisch aspect van Loosdrecht met de hedendaagse kunst verbonden.

Er hangen gedurende de periode van de tentoonstelling in Kasteel-Museum Sypesteyn ook vijf schilderijen welke representatief zijn voor de schilders van de Kortenhoefse School. Zoals een klein schilderij van de eind negentiende eeuw afgebrande korenmolen aan het Moleneind in Kortenhoef van P.J.C. Gabriël (1828-1903). De top Haagse School-schilder Gabriël wordt gezien als de schilder die Kortenhoef heeft ontdekt. Kortenhoef wordt daarom ook wel het land van Gabriël genoemd.

Kunst verbindt, niet alleen mensen maar ook een dorpssamenleving. Dat blijkt ook het samenwerkingsverband waarmee deze tentoonstelling tot stand is gekomen. De Stichting Kunstbezit ’s-Graveland organiseert de tentoonstelling in samenwerking met Kasteel-Museum Sypesteyn, Stichting Loosdrechts Porselein, Historische Kring Loosdrecht en de gemeente Wijdemeren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P.J.C.-Gabriel-Molen
Filip-Hamers-Mijn-dorp