Nieuw-Loosdrechtsedijk 150, 1231 LC Loosdrecht, Telefoon: 035-5823208, e-mail: info@sypesteyn.nl

2272x700 kasteel noordzijde

Verzamelen in de genen

Jonkheer Henri erft zijn belangstelling voor geschiedenis en zijn verzamelwoede van zijn vader Jan Willem van Sypesteyn. Die verzamelt, naast munten en penningen, alles wat op een of andere manier met zijn voorouders te maken heeft. Henri groeit dus op in een huis vol met familieportretten en documenten en wordt later zelf ook een fanatiek verzamelaar.

Jan Willem weet ook veel van de Oranjes. In 1863 wordt hij door koning Willem III belast met het toezicht op diens archief: het Koninklijk Huisarchief. Henri's moeder komt uit de chique en rijke familie Van Vredenburch en is hofdame van koningin Sophie. Van haar erft Henri zijn sterke wil en doorzettingsvermogen. En, na haar overlijden, ook veel geld!

Henri zorgt ervoor dat hij de familieportretten en andere voorwerpen uit het bezit van ooms en tantes in handen krijgt en brengt ze onder in zijn museum. Van bijna elke generatie is wel een portret van de Van Sypesteyns en aangetrouwde families aanwezig. Door deze verzamelingen in een museum onder te brengen, krijgen ze een vaste bestemming. Dat hebben in het verleden trouwens veel particuliere verzamelaars gedaan en het gebeurt nog steeds. Verzamelen is immers van alle tijden.
Henri 96x100Sypesteyn

Sypesteyn: de droom van jonkheer Henri
Henri 96x100Sypesteyn zonder achtergrond 200x100

Sypesteyn: de droom van jonkheer Henri
Henri 96x100

Sypesteyn: de droom van jonkheer Henri