Nieuw-Loosdrechtsedijk 150, 1231 LC Loosdrecht, Telefoon: 035-5823208, e-mail: info@sypesteyn.nl

2272x700 kasteel noordzijde

Dwalen over het landgoed

Dwalend door de tuin van Sypesteyn krijg je het gevoel, dat die tuin al eeuwenlang bestaat. Toch was hier ruim een eeuw geleden nog weiland en begon jonkheer Henri pas in 1902 met de reconstructie van een tuin, zoals die rond 1600 bij veel kastelen te vinden was.

Een boomgaard met oude appel- en perenrassen, een slottuin met kleine haagjes met rozen ertussen en zelfs een doolhof legde hij aan. Wat verder bij het kasteel vandaan is een park, waar het niet alleen aangenaam wandelen is, maar waar ook vele vogels zich thuis voelen. Nog wat verder liggen weilanden en leidt het in 2014 geopende Laarzenpad naar de oorsprong van het veenriviertje de Drecht, waaraan Loosdrecht zijn naam ontleent. Vanaf het landgoed zijn er allerlei mooie doorkijkjes naar het kasteel, het koetshuis, de portierswoning en de Sijpekerk, schuin tegenover Sypesteyn.

De collecties

Jonkheer Henri was een verwoed verzamelaar. Dat had hij niet van een vreemde, want ook zijn vader verzamelde: documenten over het geslacht Van Sypesteyn, munten en penningen.
Zelf verzamelde Henri familieportretten van zijn voorouders, Loosdrechts porselein en antieke wapens. Over die verzamelingen is meer te lezen op deze website.

Maar dat is nog lang niet alles: ook Chinees en Japans porselein, klokken, zilveren en glazen voorwerpen, sculpturen en miniatuurportretten wekten zijn verzamelwoede. Zelfs bouwmaterialen voor het kasteel en de tuin maakten deel uit van zijn verzamelingen. De verzamelingen van jonkheer Henri zijn te zien in Kasteel-Museum Sypesteyn.

Bijzondere bomen en struiken

Jonkheer Henri verzamelde exotische bomen, zoals de vaantjesboom, de Turkse hazelaar, de kurkboom, de mammoetboom, de moerascipres, de bitternoot, de geelhout en de amberboom.
Nog altijd bevinden zich opmerkelijk veel verschillende en bijzondere  boomsoorten op het relatief kleine oppervlak van de buitenplaats (6 hectare).

Uniek is de fraaie katsoeraboom (Cercidiphyllum japonicum), die als een van de mooiste en grootste van Nederland wordt beschouwd. Maar ook bomen als de Japanse treurhoningboom (Sophora japonica "Pendula") en de moerascypres (Taxodium distichum) trekken de aandacht, vooral vanwege hun sierlijke bladvormen. Al deze bomen zijn aangeplant tussen 1903 en 1912.

Hekken en plekken

De tuin en het park van Sypesteyn zijn gedecoreerd met tien smeedijzeren hekken. Zij hebben een azuurblauwe kleur. Aan het begin van de 17e eeuw was deze kleur een korte periode in de mode. Opmerkelijk is het prachtige toegangshek bij de portierswoning en het koetshuis, dat in 1910 werd aangekocht en vermoedelijk afkomstig is van de voormalige buitenplaats Boomoord langs de Vecht. Achter de slottuin bevindt zich een 17e eeuwse boombrug met balustrade, die voorheen op de buitenplaats 'Hoekenburg' te Voorburg heeft gestaan. Aan het einde van een dwarslaan op de lindelaan staan zogenaamde ledikanthekken, die een mooi perspectief bieden op de weilanden.

Overige collecties

Behalve de verzamelingen familieportretten, Loosdrechts porselein en antieke wapens bracht jonkheer Henri van Sypesteyn ook allerlei andere zaken bijeen, die te maken hadden met het geslacht Van Sypesteyn. Door op haast encyclopedische wijze te verzamelen dacht hij de geschiedenis als het ware te kunnen reconstrueren. Zijn veelzijdigheid is indrukwekkend. Hij verzamelde niet alleen oude bouwmaterialen om het kasteel een geloofwaardig historisch aanzien te geven, maar ook de bomen, planten en tuinornamenten voor de historische tuin van Sypesteyn.

Het Hollands porselein blijft niet beperkt tot porselein uit Loosdrecht, maar ook Weesper porselein, Amstel porselein en Haags porselein zijn in de collectie aanwezig. En natuurlijk het Chinees en Japans porselein, dat onze voorouders in de vorige eeuwen zo bekoorde. Met deze verzamelingen en die van klokken, zilveren voorwerpen, glas, sculpturen en portretminiaturen schiep jonkheer Henri een gevarieerde achtergrond, waartegen de geschiedenis van zijn voorouders kon schitteren.
Henri 96x100Sypesteyn

Sypesteyn: de droom van jonkheer Henri
Henri 96x100Sypesteyn zonder achtergrond 200x100

Sypesteyn: de droom van jonkheer Henri
Henri 96x100

Sypesteyn: de droom van jonkheer Henri