Kasteel-Museum Sypesteyn
Nieuw-Loosdrechtsedijk 150, 1231 LC Loosdrecht, Telefoon: 035-5823208, e-mail: info@sypesteyn.nl

Nieuw-Loosdrechtsedijk 150, 1231 LC Loosdrecht, Telefoon: 035-5823208, e-mail: info@sypesteyn.nl

2272x700 kasteel noordzijde

De bouw van het kasteel

Spoorzoeken in Loosdrecht
In 1884 komt jonkheer Henri van Sypesteyn voor het eerst op bezoek in Loosdrecht. Hij is dan 26 jaar oud en wordt vergezeld door zijn oom, jonkheer C.A. van Sypesteyn, de oud-gouverneur van Suriname. De plek waarop het kasteel zou hebben gestaan - schuin tegenover de Sijpekerk - kan hij makkelijk terugvinden. Er staan een paar boerderijen op. En de burgemeester, eigenaar van het weiland er achter, blijkt nog twee stenen te hebben met het wapen van Sypesteyn. Cornelis Ascanius heeft deze, zo staat in de familiepapieren, in 1664 laten maken en ze zijn nog op een oude tekening te zien.

Het idee van jonkheer Henri om Sypesteyn te herbouwen krijgt de steun van de dominee en van de burgemeester en wordt in Loosdrecht enthousiast ontvangen. Hij begint grond terug te kopen en in 1901 bezit hij een stuk van bijna zes hectare, volgens hem de kern van het oorspronkelijke leen. Het kost hem wel 30.000 gulden, een enorm bedrag. Blijkbaar weten enkele eigenaren goed te onderhandelen. Henri begint meteen te graven en vindt fundamenten van... een stenen huis! Dit is voor hem het bewijs, dat er ooit een kasteel Sypesteyn heeft bestaan.

Loosdrecht wakker geschud
De inwoners van Loosdrecht zijn enthousiast over de komst van jonkheer Henri en zijn plannen. En al helemaal wanneer hij inderdaad oude fundamenten opgraaft. In 1899 schrijft de plaatselijke krant: 'De kans bestaat dat Loosdrecht met de mogelijke herbouw van het kasteel spoedig ene plaats in de historie zal herkrijgen'.

Niet iedereen wil zijn grond zomaar verkopen, maar de voornaamste burgers en ook landbouwer Floor en veldwachter Snel, zien in een herbouw van het kasteel voordelen voor Loosdrecht. Sypesteyns optreden heeft de gemeente wakker geschud en de burgerij goed gedaan.

In 1901 maakt Van Sypesteyn een begin met de aanleg van tuin en park, in 1907 laat hij een begin maken met de ommuring, bruggen en bijgebouwen. De herbouw van het kasteel neemt vijftien jaar in beslag, nadat in 1911 fundamenten zijn blootgelegd. Bij de herbouw werkt Van Sypesteyn eerst samen met de architect W. de Vrind jr., maar na meningsverschillen wordt de bouw uitbesteed aan Loosdrechtse vaklieden, zoals aannemer G.A. Blonk en timmerman J. Hennipman. In 1912 komt de toren gereed en van daar uit worden de overige delen gebouwd. In 1927 wordt de bouw stopgezet; het kasteel blijft onvoltooid. Van dan af is Sypesteyn als kasteel-museum geopend.

Loosdrechts Bloei
De jonkheer wil Loosdrecht tot bloei brengen en toeristen lokken. Daarvoor is een betere verbinding met Hilversum nodig en er moet een paardentram komen. De Bree & Dolman, een firma met omnibussen, krijgt daarom van de gemeente subsidie. Om steun te krijgen voor zijn plannen richt Van Sypesteyn een vereniging op, Loosdrechts Bloei, om het toerisme te bevorderen. Maar dat loopt uit op ruzie en boos gaat de jonkheer zijn eigen weg.

Loosdrecht heeft de tijd mee. Eind negentiende eeuw groeit de belangstelling voor de natuur en daarmee voor de schoonheid van het dorp. Bovendien stijgt de populariteit van de fiets. Er komt een botenverhuur, er wordt een zwembad aangelegd en in 1932 is Loosdrecht een der voornaamste plaatsen in Nederland, bezocht door duizenden toeristen. Mét een kasteel-museum!
Henri 96x100Sypesteyn

Sypesteyn: de droom van jonkheer Henri
Henri 96x100Sypesteyn zonder achtergrond 200x100

Sypesteyn: de droom van jonkheer Henri
Henri 96x100

Sypesteyn: de droom van jonkheer Henri